TBE – fästingburen hjärninflammation


TBE är ett virus som förs över av fästingar. Det är inte så många fästingar som bär på smittan, 1-2 av 100. Vanligaste utbredningen i Sverige är

- Blekinge (mestadels Aspö), Östra Skåne, Halland

- Gotland

- Runt Vänern och Vättern

- I Göteborgstrakten


Cirka 1000 personer smittas med TBE varje år, varav 300 blir sjuka med svårare symtom från nervsystemet. Övriga får en mildare variant med feber, huvudvärk, influensaliknande symtom och blir sedan friska.


Symtom

Inflammationen i hjärnan kommer efter cirka en veckas symtomfrihet.

Hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljud- och ljuskänslighet, förvirring, koncentrationssvårigheter och i sällsynta fall förlamningar.

En del symtom kan finnas kvar under lång tid, ibland bli bestående.


Vaccination skyddar mot TBE.


Vuxna och barn kan vaccineras (från ett års ålder).

Man ger 3 vaccinationer som grund, sedan får man fylla på med 3-5 års mellanrum, beroende på ålder.

Man rekommenderar att man börjar vaccineras senhöst-vinter för att få maximalt skydd under kommande fästingsäsong, men det går bra när som helst.


Dos 2 ges 1-3 månader efter dos 1. Dos 3 ges 5-12 månader efter dos 2.

Pris: Vuxen dos 1; 410 + 50 kr admin, dos 2 och dos 3; 410 kr vardera

Barn Dos 1; 370kr + 50 kr admin, dos 2 och 3; 370 kr vardera.


Smittskyddsläkaren i Blekinge rekommenderar boende, sommargäster eller andra som har regelbunden och nära kontakt med naturen på Aspö och på Ryssberget att skydda sig mot fästingbett. Så kallat barriärskydd minskar risken att få någon av de fästingburna sjukdomarna.


Skydda dig mot fästingbett


Du kan till viss del skydda dig mot fästingbett. Här är exempel på vad du kan göra:

· Ha på dig stövlar, långbyxor och långärmade tröjor i områden där fästingar finns.

· Ha mörkt färgade kläder på dig. De drar till sig färre fästingar än ljusa kläder. Däremot kan fästingarna vara lättare att upptäcka på ljusa kläder.

· Kontrollera på kvällen så att du eller barnen inte har någon fästing på kroppen.

(Källa 1177, Folkhälsomyndigheten, FASS)



Lilla fästingskolan mer


Fästingar är spindeldjur. De lever normalt på möss, kaniner, rådjur. De genomgår 3 stadier på vägen innan de lägger ägg; larv, nymf, vuxen fästing. För att gå vidare från ett stadium till ett annat måste de suga blod. De sitter och lurpassar på långa grässtrån, låga kvistar och liknande. När någon går förbi passar de på att hoppa över till denne. När de når stadium 3 och är vuxna, lägger honan 2000 ägg på en säsong!


Innan de biter går de runt på kroppen, upp till 2-3 dagar, för att hitta det perfekta stället. Därefter biter de och sitter då fast med käkarna en tid. De suger blod. Efter cirka 24 timmar kräks de in i bettet. Om de då är smittade av Borrelia är det vid detta tillfälle de överför smittan. Detta innebär att om man hittar och tar bort fästingen så fort som möjligt, är chansen stor att man inte blir smittad. 

Nymfer och larver biter och suger bara en kort tid, varför man inte alltid hittar dem sittande fast, men ändå kan ha blivit smittad av Borrelia.

När det gäller TBE-smitta, överförs den direkt när fästingen biter.


Ta bort fästing


Det är inga märkvärdigheter att ta bort en fästing. Ta ett stadigt tag med pekfinger och tumme och dra sakta rakt ut. När du hör/känner ett "tick", så släpper fästingen och du kan trycka sönder den och spola ner den i toaletten. Om du har alltför korta naglar och inte får tag, använd en vanlig pincett. Tänk i båda fallen på att inte trycka ihop fästingen så att blod och maginnehåll trycks in i bettet. Tvätta bettstället med tvål och vatten och dutta på lite sprit om du har.


Borrelia?


När fästingen är borta, håll koll på bettstället. Första dagarna kan det klia, värre än myggbett. Efter ett par dagar kan det bli en irritation med rodnad och lite svullnad. Om denna rodnad än större än 5 cm i diameter kan du behöva antibiotika. 

En hudrodnad som beror på borrelia kommer oftast mellan en till fyra veckor efter att du har blivit biten. Det här är fler vanliga tecken på att hudrodnaden beror på borrelia:

  • Rodnaden är större än fem centimeter i diameter.
  • Rodnaden växer.
  • Rodnaden är ringformad, oval eller oregelbunden i formen.
  • Rodnaden bleknar i mitten eller är jämnt röd.
  • Rodnaden domnar och kliar.

Har du fått en sådan rodnad bör du uppsöka läkare för att få penicillin (eller annan antibitika om du inte tål det), även om många Borreliainfektioner läker ut av sig själva.


(Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177)


Vaccination mot bältros (Herpes Zoster) 

 

Fakta om bältros:

Bara om man haft vattkoppor kan man få bältros. Samma virus. Efter vattkopporna blir viruset kvar i nervrötterna vid ryggmärgen. Här vilar det tills en dag något aktiverar det igen. Man vet att andra sjukdomar kan trigga ett utbrott. Det kan vara att man är allmänt medtagen eller mycket stressad. Det finns också tillfällen där man inte alls hittar någon utlösande orsak. Även småbarn, yngre vuxna kan få bältros, men det är vanligast när man är över 50 år. 

 

Symtom:

Innan själva blåsorna kommer kan det sticka, svida, bränna eller göra ordentligt ont i huden. Bältros kan komma varsomhelst på kroppen, men kommer alltid på ena halvan, och mer eller mindre. Det kan röra sig om 7-8 små blåsor på ena sidan av halsen, eller fullständigt täckt av blåsor från hårfästet och ned över ögat. Det följer alltid en nervs utbredningsområde. 

Blåsorna kommer alla samtidigt, till skillnad från vattkoppor där de utvecklas under några dagar. Så länge de inte torkat ihop så kan man smitta personer som inte haft vattkoppor så att de får det. 

 

När måste man söka vård? 

När utslag kommer runt och över ögat, även öra eller näsa. Då kan man behöva kraftigare behandling. 

Om du känner dig mycket sjuk eller har outhärdligt ont. 

 

Behandling:

Till yngre personer och barn ger man oftast ingen behandling alls, man får badda med lite Alsollösning eller kallt vatten för att dämpa klådan. 

Personer över 50 år kan få tabletter om behandlingen kan påbörjas inom 72 timmar efter den första blåsan. Dessa tabletter kan också till en del motverka att man har fortsatt ont efter infektionen. Inom 2-3 månader känner de flesta sig bra igen. 1 på 10 har smärta längre än så. 

 


Vaccin

Zostavax ges en dos, sedan har man skydd. Det innehåller levande försvagat vattkoppsvirus (som en ”riktig” infektion, men mycket svagare). Detta vaccin ger cirka 50%-igt skydd och effekten sitter i i cirka 8 år.

Shingrix ges i 2 doser med en månads mellanrum. Det innehåller antigen (ett protein som gör att immunförsvaret börjar jobba och göra antikroppar). Detta vaccin har drygt 90% effektivitet och man tror att skyddet kan vara livslångt.

 

Källa 1177 och Folkhälsomyndigheten. 

 

vaccingalleri_2
vaccingalleri_1
vaccingalleri_3