Traditional Chinese Medicine

Traditional Chinese Medicine

Energi?


  Allt är energi? Allt är upp-

byggt av atomer?     Länge trodde man att atomer var de minsta beståndsdelarna, tills man upptäckte kvarkar och andra små delar. Mellan atomerna är det bara tomrum. Och ändå hänger allt ihop.

Människors liv och världsbild ser olika ut. Man beskriver samma sanning på olika sätt.

Det gäller att vara ödmjuk inför dessa olikheter och inte bedöma människor efter den mall man själv lever efter.

 
Yin &YangEnligt kinesisk tradition är allting delbart i Yin och Yang som är varandras motsatser


T ex Ljus (Yang) - Mörker (Yin), Rörlese (Yang) -

 Stillhet (Yin).Viktigt begrepp i TCM.


 AkupunkturEtt urgammalt system där man med nålar justerar obalans i kropp och själ.Nålarna är ungefär en fjärdedels millimeter tunna och känns knappt när de sätts genom huden.ÖrtmedicinEn hel vetenskap i sig. Används i mindre skala av en del terapeuter.


Det handlar inte om kosttillskott utan örter som medicin, i syfte att bota. Det går att köpa olika örtblandningar, men man har inte som terapeut någon större aning om innehållet. Det har upptäckts preparat innehållande både, kadmium, bly och arsenik. Kosttillskott kan du läsa mera om nedan.

 LÄS MER


  LÄS MER

Din kost bör innehålla:

Mycket fibrer, grönsaker och frukt.

Nötter, bär och rikligt med vatten.

Undvik rött kött så blir kroppen glad!
HEM

KosttillskottVitaminer och mineraler i koncentrerad form kallas kosttillskott. Kosttillskott är tänkta att komplettera den vanliga kosten Även aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer, olika örter och växtextrakt i koncentrerad form kan säljas som kosttillskott..

Livsmedelsverket, från vars hemsida ovanstående är taget, säger också att det i pricip aldrig behövs extra tillskott om man äter någorlunda varierat. Det är sant att kosttillskott inte kan ersätta "äkta vara", frukt och grönt (i större mängd än vad som officiellt rekommenderas) men min personliga tanke är att de tomater som aldrig sett solen är nog inte så nyttiga och vitaminfyllda som vi tror att en tomat ska vara. Har man då en obalans eller störning i sin kropp eller själ, behövs nog lite mer än bara "varierad kost".  Man ska inte glömma hur lätt det är att överskatta tex hur mycket frukt man äter. Vi behöver äta minst 3 frukter per dag, handen på hjärtat, hur många av oss gör det? Nedan följer en beskrivning av olika vanliga kosttillskott förutom proteinpulver och liknande för idrottare.

Ekologiskt?

Mat som är ekologisk är odlad utan konstgödsel, djuren har fått foder odlat hemmavid, man har inte använt så mycket antibiotika.. Men det finns ingen forskning som visar  att det skulle vara nyttigare mat, vitamin- och mineralmässigt. De flesta som äter ekologisk mat tycker dock att smaken är bättre. Och framförallt gör man ju en insats för miljön och för att våra jordbruksmarker inte ska utarmas.

.